Imamo u žiriju fotografa sa Woodstocka

Žiri: Mike Frankel
Objavio UFF NEUM 03/08/2022

Mike Frankel počeo je fotografirati rock bendove 1964. godine, snimajući Beatlese na njihovoj prvoj turneji po SAD-u. Nakon toga svjedočio je nekima od najpoznatijih trenutaka u povijesti rock and rolla u dvoranama kao što su The Fillmore, Winterland i WOODSTOCK. Njegov rad s Jefferson Airplaneom i Hot Tunom u kasnim 1960-ima omogućio mu je da fotografira gotovo sve glavne umjetnike tog doba uključujući Erica Claptona, Pink Floyd, Jeffa Becka, Led Zeppelin, Crosbyja, Stillsa, Nasha i Younga, The Who , The Grateful Dead, Alice Cooper, Joe Cocker, Frank Zappa, David Bowie i bezbrojni drugi u potpuno originalnom umjetničkom stilu djelomično inspiriranom radom Marcela Duchampa, Mana Raya, umjetničkih pokreta Rayonist i Futurist te fotografa Weegeeja.

Godine 1970. objavljen je prvi HOT TUNA LP s naslovnicom i fotografijama unutrašnjosti koje je napravio Frankel, nakon čega se 1971. njegov rad pojavio u unutrašnjosti drugog HOT TUNA LP-a. Njegove koncertne fotografije uživo predstavljene su u Box setovima “Jefferson Airplane Loves You” i “Hot Tuna in a Can” te brojnim naslovnicama i interijerima originalnih i reizdanih CD-ova Jefferson Airplanea. Tijekom desetljeća Frankel je također radio za Emersona, Lakea i Palmera, Humble Pie, a ekskluzivna fotografija Alicea Coopera može se pronaći u više od 500 soba u Lake Tahoe Hard Rock Hotelu. Njegovi su se radovi također pojavljivali na međunarodnoj razini u knjigama, časopisima i majicama kratkih rukava. Frankelov rad nalazi se u mnogim privatnim zbirkama i prikazan je u galerijama diljem svijeta, uključujući galeriju Robert Berman u Santa Monici u Kaliforniji, The Psychedelic Solution u New Yorku, The Beat Museum u San Franciscu i galeriju Ace u Londonu. Nakon povlačenja s rock scene, Frankel je započeo pionirski rad na polju umjetničke i komercijalne primjene lasera i holografije, uključujući stvaranje i marketing prvih holograma Marvelovih superheroja 1970-ih i prvu upotrebu apstraktnih laserskih slika orkestriranih uz originalnu glazbu. Desetljećima je radio u Collage and Assemblage koristeći elemente Steampunka davno prije nego što je pokret uopće dobio ime.

Mike Frankel nastavlja eksperimentirati i pokušava pomaknuti granice fotografije, multimedije i pomaknuti granice svoje kreativnosti. Godine 2013. sukreirao je interaktivnu skulpturu, inspiriranu Marsom i svemirskim teleskopom Hubbell, i postavljenu na zvjezdarnici Lowell u Flagstaffu. Frankel, sa svojim partnerom, redateljem DARRENOM RUDYJEM, trenutno radi na prvom dugometražnom dokumentarcu o životu i radu redatelja Fritza Langa, projektu koji je prvi zamislio prije više od 30 godina. “FRITZ LANG: CINEMATIC ORACLE” je u ranoj fazi produkcije, a više informacija o projektu možete dobiti na fritz-lang-cinematic-oracle.com.

Mike Frankel živi u Flagstaffu u Arizoni sa svojim mačkama, Mirom, Maxom i Madeline, često ga se viđa sa zadivljujućom plavokosom družicom i partnericom, Kathleen Leatherwood, i bio je predsjednik i/ili izvršni direktor ARTISTS’ COALITION OF FLAGSTAFF, najveće neprofitna umjetnička grupa u sjevernoj Arizoni, više od 15 godina.

Mikea Frankela možete dobiti za visokokvalitetna, arhivska, ograničena izdanja svih njegovih radova na (928) 522-6969 ili mike@mikefrankel.com

photo credit by Mike Frankel – from Woodstock days

NEUM UNDERWATER FILM FESTIVAL 2022
Woodstock 1969, Jefferson airplane, photo by Mike Frankel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *